Skip to main content

FAQ

Spørsmål 
og svar

Teknisk

Hvorfor er våre solcelleanlegg tryggere enn andre?

Solcelleanleggene vi leverer har optimizere av siste generasjon.

I tillegg til mange andre fordeler betyr dette at det er overvåkning av varmgang og gnistdannelse i alle plugger på taket. Ved en feil vil man ikke bare få et varsel i appen om hvor feilen ligger, produksjonen vil automatisk stanse, og det blir trygg spenning på taket.

Dermed får ikke varmgang i en plugg lov til å utvikle seg til noe mer alvorlig. Feilsøking blir også mye enklere siden man kan se i appen akkurat hvor feilen ligger.

HVORFOR LEVERER SOLCELLEANLEGG FRA LYX MER STRØM?

Sammenlignet med de fleste andre solcelleanlegg vil våre anlegg i snitt produsere mer energi. Dette skyldes at vi bruker optimizere på hvert panel, og invertere med høyere effektivitet.

NÅR PRODUSERER SOLCELLENE STRØM?

Solcellene produserer strøm hele året så lenge det er lys ute, men størsteparten av produksjonen får du i månedene april til og med august.

HVILKE SOLCELLEPANEL LEVERER LYX?

Vi bruker kun premium monokrystalinske solcellepanel fra annerkjente leverandører. 

De betyr at vi kun leverer panel med lang levetid, høyere effekt og gode ytelser ved lite lys.

HVA ER EN OPTIMIZER?

Kort fortalt er det en elektronikkmodul vi monterer på hvert panel.

Den sørger for at hvert enkelt panel yter så mye som mulig, i motsetning til i tradisjonelle anlegg der panelene vil påvirke hverandre negativt, spesielt ved skygge på ett eller flere panel.

Den gjør det også mulig å skru av spenningen på hvert panel, slik at spenningen på taket blir trygg. Dette er ikke mulig med tradisjonelle solcelleanlegg.

Kan jeg overvåke anlegget, og se hvor mye energi det lager?

Ja, du får app til både telefoner og nettbrett med både Android og iOS. Du kan også overvåke systemet på en nettside.

Der kan du velge å se produksjonen på hele anlegget, eller på hvert enkelt panel. Du kan se produksjonen akkurat nå, eller gå tilbake i tid og se hva du har produsert et bestemt tidspunkt, dag, uke, måned eller år.

Det er også mulig å kjøpe en strømåler i tillegg som gjør at du i samme app kan se strømforbruket ditt, og om du kjøper eller selger strøm til enhver tid, samt se historiske data på dette.

Plassering og planlegging

Kan jeg montere panelene slik at det kommer skygge på noen av de?

Ja, med våre solcelleanlegg går dette greit. Du mister produksjon fra de aktuelle panelene når det er skygge på det.

Men i motsetning til i tradisjonelle string-anlegg mister man ikke produksjon i resten av anlegget når det kommer skygge på et panel.

Hvor mange panel får jeg plass til?

Ett panel er ca. 1,7 m høyt, og 1 m bredt. 

Om du trenger hjelp til å finne ut hvor mange panel du har plass til kan du sende inn en uforpliktene forespørsel her.

Skriv gjerne noen ord om hva dine ønsker og behov er, så  hjelper vi deg med å planlegge anlegget ditt.

EGNER TAKET MITT SEG FOR SOLCELLER?

Sør-vendte tak er gir høyest strømproduksjon, men det er også lurt å installere solceller som vender øst og vest. Nord-vendte flater er normalt ikke anbefalt å installere solceller på, med mindre takvinkelen er veldig lav.

For en solcelleinstallasjon er det også viktig at det ikke er for mye skygge på taket; f.eks. fra trær eller nærliggende bygninger. Vi leverer imidlertid system som tåler skygge bedre enn andre.

Vi kan installere paneler på de fleste typer tak og har festeanordninger for det meste. Ta kontakt om du spørsmål angående dette.

Hvor bør inverteren plasseres?

Siden inverteren produserer mest varme når du minst ønsker den, altså når det er mye sol ute, bør du plassere den et sted der det ikke gjør noe at det produseres ekstra varme når det allerede er varmt. 

3-fase invertere har også vifter som lager litt lyd når det er mye sol. Vi anbefaler derfor å ikke montere inverteren i umiddelbar nærhet av steder der du oppholder deg mye på dagtid. Inverteren lager ikke noe lyd om natten.

Vi anbefaler alltid utendørs montering, da slipper du å tenke på ekstra varmeutvikling og eventuell støy.

BRÅKER SOLCELLENE?

Nei. Solcellene i seg selv er 100% lydløse. Du må også sette opp en inverter ett sted på huset ditt. Avhengig av størrelsen på anlegget ditt kan denne ha en kjølevifte; men av erfaring er disse så godt som lydløse.

Gjør det selv

Hva har jeg lov til å gjøre selv?

Om du velger “Gjør det selv”, er det viktig at du gjør deg kjent med hva du faktisk kan gjøre selv. Dette er noe du må avtale med din elektriker.

Du har ikke lov til å gjøre noe av den elektriske installasjonen, men du kan normalt montere stillas, ta alt av den mekaniske installasjonen, og gjøre en del forberedelser.

Vi anbefaler at du finner en elektriker og gjør de nødvendige avtaler før du bestiller solcelleanlegget ditt.

Hjelper Lyx til med planlegging?

Ja, vi hjelper deg med enkel planlegging. Når du tar kontakt for å få pris, vil vi også hjelpe med med dimensjonering av anlegget. Vi velger ut hvilke deler du trenger utifra opplysningene du gir oss, og setter sammen en komplett pakke med alt du trenger av deler. 

Hvor lang er leveringstiden?

Normal leveringstid for gjør det selv kunder er 2-5 uker fra din bestilling.

Vi kan ofte lever takfester innen noen dager om man allerede har tatt av takstein, og ønsker å montere takfester så snart som mulig.

Noen større invertere, og enkelte typer takfester har for tiden vesentlig lengre leveringstid.

Hvor kan Lyx levere?

Vi kan levere komplett solcelleanlegg for selvmontering i hele fastlandsnorge.

Plusskunde

HVORDAN VIL STRØMREGNINGEN MIN SE UT MED SOLCELLER?

Strømregningen vil se litt annerledes ut, men den er ganske grei å forstå seg på. Den vil bli delt opp i to deler:

  • Import. Dette er strømmen du kjøper fra strømleverandøren. Du betaler normal nettleie for denne strømmen.

  • Eksport. Dette er strømmen du selger til strømleverandøren. Du får igjen en bitteliten del av nettleien for denne strømmen, samt at du ofte får en høyere pris per kWt enn du betaler for importen.

Strømregningen vil dermed ikke lenger vise deg nøyaktig hvor høyt strømforbruket ditt er (siden strømselskapet ikke vet om du har brukt lite strøm eller produsert mye), men du personlig vil hele tiden ha oversikt over produksjonen fra solcelleanlegget. 

Vi kan levere tilleggsutstyr som måler strøm inn og ut av huset ditt slik at du får full oversikt.

KAN JEG LETT SE HVOR MYE STRØM JEG PRODUSERER?

Ja, dette kan du se i en app, og på en nettside. 

I tillegg til dette kan du på våre anlegg også se hva hvert enkelt solcellepanel produserer til enhver tid. 

Kan jeg lett se hvor mye strøm jeg selger til nettet?

Dette får man uansett vite av sin strømleverandør. 

Om man ønsker informasjon om hvor mye man selger til enhver tid krever dette en ekstra strømmåler. Denne vil også forteller deg hvor mye strøm du bruker til enhver tid.

Batteri

Lønner det seg å kjøpe batteri?

Om man er koblet til strømnettet vil det normalt ikke lønne seg med batteribank, eller andre former for energilagring. Disse løsningene er dyre, og siden man får godt betalt for strømmen man eksporterer er det bedre å selge den, enn å lagre den i en dyr batteribank.

Det kan være situasjoner der en batteribank er fornuftig. For eksempel om strømnettet er ustabilt, eller om det ikke er mulig/ønskelig å koble seg til strømnettet.